Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Döntések és Szabadság

2016.04.05

Döntések és Szabadság

A jövőt és a sorsunkat bizonyos mértékben mi is befolyásolhatjuk, alakíthatjuk a döntéseink által, (ez marad, ezt továbbfejlesztem, erről lemondok, stb.). A döntés aktív gondolati és tett folyamat, amit magának az egyénnek kell végrehajtania. Ez a szabad akarat lényege.

Azonban a döntéseink szabadsága bizonyos mértékben látszólagos, mert sok tettünk, megnyilvánulásunk (döntésünk) mögött önkéntelen tudatalatti mechanizmusok állnak. Például egy kineziológiai vizsgálat során kiderülhet, hogy a hétköznapi tudat és a tudatalatti nincs összhangban. Míg adott esetben tudatosan úgy gondoljuk, hogy bőségben szeretnénk élni, addig a tudatalattiban lehetnek ellenprogramok, és ezek rendszerint erősebbek, mint gondolnánk. Freud a jéghegy-elméletét a XIX. században dolgozta ki, majd Jung továbbfejlesztette. E szerint a tudatos szintünk (amivel tisztában vagyunk, amit ismerünk), vagyis a felszín, összesen 4 %, a többi 96 % a tudatalatti világa (ösztönök, álmok, megérzések, automatizmusaink, rejtett késztetéseink, régi sérüléseink székhelye). A tudatalatti minden velünk történt eseményt tárol, rögzít. Magzatkorunk óta gyűjtjük a tapasztalatokat, valamint a gyermekkori hatások is nagyban meghatározók.

Sőt, spirituális lényként több ezer életünk volt már, az abból származó tapasztalatok, megoldatlan feladatok is ott vannak a tudatalattinkban feljegyzésekként. Gyakori, hogy valamelyik előző életünk befolyásolja a mostanit. Akárcsak, mint egy batyut, poggyászt áthoztuk magunkkal mostani életünkbe, ami lehet például egy be nem fejezett kapcsolat vagy valamilyen életterv, illetve kihívást jelentő helyzet.

 

Eleve elrendelt, hogy milyen a nemünk, a bőrszínünk, a magasságunk, melyik családba és országba születünk, mi a csillagjegyünk. Az alapvető személyiségjegyeink is velünk születnek, és befolyásolják a működésünket, az életünket (például, hogy extrováltatak vagy introvertáltak vagyunk-e, a temperamentumunk kolerikus vagy szangvinikus, stb.). A tehetségeink is adottak (bár van, amelyik fejleszthető, de szükséges, hogy legalább a csírája meglegyen bennünk). Milyen típusú emberekhez vonzódunk, és kik látnak bennünket vonzónak, milyen a szexuális beállítottságunk, milyen tevékenységek töltenek fel vagy hangolnak le, személyenként eltérők, és nem tudatos döntéseken alapulók.

A valódi szabadságunk abban áll, hogy az adott személyiség típusunkon belül képesek vagyunk fejlődni, átlényegülni. Ehhez önismeret szükséges, amibe beletartozik az erősségeink, a gyengeségeink, a fő motivációink és a félelmeink nevén nevezése. Minél több és pontosabb ismertünk van önmagunkról, valamint a vállalt sorsfeladatainkról, annál jobban tudjuk, hogy honnan – hová tartunk. A személyiségünk (a hétköznapi énünk) részletes megismerése utáni következő lépés a mélyben lévő tudatalatti programjaink feltárása, megvilágítása, majd felülírása, ehhez ma már több módszer áll rendelkezésre. „Ahogy bent, úgy kint.” Ahogy változnak a tudatalatti tartalmaink, úgy a külvilágunkban is el kezdenek megjelenni az új dolgok, a segítő, támogató minőségek, már nem ismétlődnek ugyanazok a helyzetek.

szerző Gergely Krisztina

forrás  https://www.facebook.com/betufejto/