Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AMULETTEK ÉS TALIZMÁNOK

2016.03.06


Az ókori egyiptomiak és görögök meg voltak győződve ezen apró tárgyak mágikus erejéről, ezért nem ékszerként, hanem szerencsehozó talizmánként hordták a nyakukban őket: állatfigurákat, égitesteket ábrázoló színes kavicsokat és kagylókat, apró zsákocskákba bújtatott szárított növényeket. Úgy gondolták egyfajta védőburkot vonnak köréjük, így túlélhetik a különféle természeti csapásokat, pusztító erejű járványokat és rettegett háborúkat.
Bár az évszázadok viharai elmosták az ókori hiedelmeket, az emberek amulettekbe vetett hite megmaradt. Hogy miért? A válasz egyelőre talány. Mindenesetre tény, hogy napjainkban is alig akad olyan énekes, színész, sportoló vagy politikus, aki ne hinne valamilyen apró, személyes tárgy segítő erejében

 


Hit vagy varázserő?
Az arab eredetű "amulett" szó azt jelenti: viselni valamit, de minden -mágikus erővel felruházott- tárgyat is amulettnek nevezünk. Ha amulettet vásárolunk vagy készítünk magunknak, célszerű napokig testünkön (például nyakunkban) viselni, hogy az apró tárgy átvegye testünk belső energiáinak rezgéseit. Egyes feltételezések szerint az amulettek és szerencsehozó talizmánok "varázsereje" valójában bennünk, pontosabban hitünkben rejlik. A hit hegyeket mozgathat meg, függetlenül attól, hogy hitünk mozgatórugóját minek nevezzük. A vágyak pozitív energiákban öltenek testet, melyek -ha folyamatosan tápláljuk őket hitünk erejével- előbb-utóbb visszaköszönnek ránk. Ezért adott amulett az egyik embernek használ, a másiknak nem. Fontos, hogy merjünk álmodni, és higgyünk abban, hogy egy nap megteremtjük azokat a homályos álomképeket, amelyeket titkon oly sokszor levetítünk magunknak. Ha elég erős az önmagunkba vagy egy felsőbb erőbe vetett hitünk, csak idő kérdése, hogy kivárjuk az "aratás" idejét. Amennyiben úgy érezzük, hogy támogatásra van szükségünk, nincs más dolgunk, mint elkészíteni saját szerencsehozó talizmánunkat.

 


Szerencseszimbólumok ABC-je
Bogár: a szkarabeusz és a katicabogár megóv a veszélytől, és sok szép élménnyel kecsegtet az életben és a szerelemben
Buddha: a hiedelmek szerint ha megsimogatjuk kerek hasát, pénz áll a házhoz.
Delfin: jó barát, aki segít túltenni magunkat a szomorúságon vagy a szerelmi bánaton, és bátorságot ad új ismeretségek, barátságok kötéséhez is.
Életfa (székely): egészséget, szerelmet hoz az életünkbe, és megerősíti az Istenbe vetett hitünket.
Egyszarvú: a mesebeli alak éberen őrködik az egészségünk felett.
Elefánt: érzékeny lelke hozzásegít az ösztönösen jó döntésekhez, és megvéd a kudarcoktól.
Hal: erősíti a partnerkapcsolatot, és boldog órákkal ajándékozza meg a szerelmeseket.
Jin-jang medál: segít helyreállítani és fenntartani a test-lélek-szellem harmóniáját.
Kagyló: magabiztosságot és bátorságot kölcsönöz, hogy valóra váltsuk álmainkat.
Kereszt: nemcsak a keresztényeknél, hanem már régebbi kultúrákban, például a keltáknál is az emberfeletti energia szimbóluma volt.
Kéz: ez az ősrégi szerencseszimbólum duplán hat - a kéz óvóan fölénk borul, hogy ne érhessen kár, az ötös szám pedig távol tartja a veszélyt.
Kulcs: kitárja előttünk a szakmai sikerek kapuját
Ló: mint a szabadság és az akaraterő szimbóluma.
Nap: kimeríthetetlen energiaforrás, a férfi/apa szimbóluma.
Patkó: optimistává tesz, és teljesíti álmainkat
Pentagramma: az ötágú, mágikus csillag már évezredekkel ezelőtt is védte az embereket a démonoktól és a sötét erőktől.
Sárkány: megvéd a támadásoktól, segít, hogy mindig bölcsek és megfontoltak legyünk.
Vasmacska: hűséget ígér a szerelmeseknek, akik messze vannak egymástól, és erősíti hitüket a kapcsolatban akkor is, ha ritkán találkoznak.

 

forrás: