Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A siker és a kudarc képlete

2016.03.06
A siker és kudarc képlete

A kudarc egyáltalán nem egy, egyszeri alkalommal megtörténő, természeti katasztrófaszerű esemény. Az emberek nem szoktak hirtelen, egyik hajnalon arra ébredni, hogy kudarcot vallottak. 

A kudarc nem más, mint a hibás gondolkodásmódból eredő hibás döntések halmozódásának elkerülhetetlen következménye. Egyszerűbben kifejezve, a kudarc néhány nap, mint nap megismételt hibás döntés eredménye.

Akkor miért követnek el az emberek hibás döntéseket napról napra, és miért olyan buták, hogy azokat folyamatosan megismétlik? A válasz egyszerű: nem gondolják azt, hogy ez valamit is számítana az életükben.

 

Önmagukban a mindennapi cselekedeteink nem tűnnek igazán fontosnak. Valamelyik teendőnkről való megfeledkezés, egy rossz döntés, vagy egy órányi elfecsérelt idő, nem fog közvetlen azonnali hatást gyakorolni az életünkre. Mivel az elkövetkező három hónapban semmi drasztikus dolog emiatt nem fog nálunk bekövetkezni, hajlamosak vagyunk ugyanezeket a hibás döntéseinket megismételni a következő három hónapban is, majd ezt követően szintén, és így tovább. Miért tesszük mindezt? Mert úgy véljük, hogy ez nem számít. És itt van az igazán óriási veszély elrejtve. Sokkal rosszabb a könyvolvasásról való megfeledkezésénél az, hogy észre sem vesszük, hogy ennek számunkra milyen jelentősége van!

 

Azok az emberek, akik rengeteg egészségtelen ételt fogyasztanak, jövőbeli egészségi problémáikat alapozzák meg ezzel, de a pillanatnyi élvezet elfeledteti velük az egészségtelen táplálkozás később jelentkező káros következményeit. Úgy tűnik, hogy nincs ennek semmi jelentősége. Akik rengeteget dohányoznak, vagy sok alkoholt fogyasztanak évről évre ezeket a rossz döntéseket hozzák meg sorozatosan... Mert úgy vélik, hogy ennek nincs semmi jelentősége. Viszont ezeknek a téves döntéseknek következményeként jelentkező fájdalom és megbánás csupán késleltetve fogja hatását éreztetni majd az életükön. A következmények ritkán szoktak azonnal jelentkezni ; ehelyett folyamatosan felhalmozódnak mindaddig, amíg az elszámolás napja el nem érkezik és a rossz döntéseink miatti számlát ki kell majd fizetni - mindazon döntéseink számláját, amelyekről azt gondoltuk, hogy nem számítanak.

 

A kudarc legveszélyesebb tulajdonsága az, hogy szinte észrevétlen. Rövidtávon az elkövetett apró hibáink látszólag semmi kedvezőtlen változással nem járnak. Nem érezzük, hogy bukásra állnánk. Valójában többnyire előfordul az is, hogy ezekre a hibás döntéseinkre akkor kerül sor, amikor még jómódunkban nagy vidámság közepette élvezzük a életünket. Mivel semmi észrevehető nem történik velünk, nincsen semmiféle közvetlen következmény, amire felfigyelhetnénk, napról napra sodródunk az eseményekkel, alkotjuk meg a hibás gondolatainkat, hallgatunk a rossz tanácsokra és hozzuk meg helytelen döntéseinket. Mivel a világ nem dőlt össze tegnap miattunk; ebből arra következtetünk, hogy a tettünk valószínűleg egyáltalán nem volt ártalmas. Abból adódóan, hogy a következmények közvetlen mérésére nincsen módunk, úgy véljük, hogy minden kockázattól mentesen bármikor megismételhetjük a dolgot.

 

De nekünk ennél okosabbnak kellene lennünk!

 

Ha azon a napon, amikor az első hibás döntésünket meghoznánk, az égbolt a fejünkre szakadna, minden bizonnyal azonnal cselekedni kezdenénk, hogy ez mégegyszer ne történjen meg velünk. Hasonlóan, mint az a gyermek, aki a szülei figyelmeztetése ellenére megtapintja a forró kályha felületét, azonnal megtapasztalnánk a hibás döntésünk következményét.

 

Sajnos a hibák nem kiáltanak ránk, bennünket figyelmeztetve hasonlóan, ahogyan azt a szüleink tették velünk. Ez az amiatt, érdemes az életfilozófiánkon javítanunk, hogy a jövőben jobb döntéseket tudjunk majd hozni. Minden lépésünkre hatást gyakorló személyes életfilozófiánknak köszönhetően sokkal jobban tudatában lehetünk a hibás döntéseinknek és tisztábban láthatjuk a következményeiket.

 

Akkor most következzen egy jó hír. A kudarc képletéhez hasonlóan a siker képletét is könnyű betartani; arra is apró cselekedetek napról napra történő ismételt elkövetése a jellemző.

 

Jöjjön most egy igazán elgondolkodtató kérdés: Miként változtathatjuk át a képletben szereplő hibás döntéseket a siker képlethez szükséges fegyelmezett cselekedetekre? A helyes válasz erre a kérdésre az, hogy jelenlegi életfilozófiánkban a jövőnknek fontos szerepet kell biztosítanunk.

Úgy a kudarcnak, mint a sikernek jövőbeli következményei vannak az életünkre, vagy nyilvánvaló jutalom, vagy pedig, elkerülhetetlen bánat a múltban elkövetett cselekedeteinkért. Ha ez így van, az emberek többsége miért nem szán több időt arra, hogy a jövőjéről elmélkedjen? A válasz egyszerű: Annyira el vannak foglalva a jelenlegi teendőikkel, hogy ennek nem tulajdonítanak különösebb figyelmet. Az aktuális napi problémák és jutalmak az embereket annyira lekötik, hogy soha sincs alkalmuk arra, hogy egy kicsit is gondolkozzanak a jövőjükről.

 

De mi lenne, ha egy újfajta szokást fejlesztenénk ki magunkban, nevezetesen naponta néhány percet az előttünk álló feladatokkal kapcsolatos teendőinkről való gondolkodásra fordítanánk? Ebben az esetben képesek lehetnénk előre látni a jelenlegi cselekedeteink várható következményeit. Ennek az információnak a birtokában képesek lehetnénk megtennia megfelelő lépéseket, hogy lecseréljük a korábbi hibákat hozó szokásainkat új, sikerrel kecsegetetőkre. Más szóval, rászoktatva önmagunkat arra, hogy előre lássuk a jövőnket, képesek lennénk megváltoztatni a gondolkodásunkat, kijavítani a hibáinkat, és egy új szokásra tehetnénk szert lecserélve a régit.

 

Az egyik izgalmas dolog a siker képlettel - néhány, napról napra elkövetett fegyelmezett cselekedet - kapcsolatban az, hogy az eredmények szinte azonnal láthatók. Mihelyt szándékosan fegyelmezett cselekedetekkel váltjuk fel a hibás döntési szokásunkat, igen rövid időn belül pozitív tapasztalatokban részesülhetünk. Ha például változtatunk az étrendünkön, az egészségi állapotunkban észrevehető változást észlelünk szinte néhány héten belül. Ha elkezdünk egy kis testmozgást végezni, szinte azonnal javulást érzünk az erőnlétünkben. Azt követően, hogy elkezdünk könyveket olvasni, tudatosabban fogjuk az életünket élni, és növekedni fog az önbizalmunk is. Napról napra bármilyen új tudatos cselekedet végzésébe kezdünk is bele, a lelkesítő eredményeket megtapasztalva, egyre jobbakká válunk az új szokásaink kifejlesztésében.

 

Az új szokások kialakításában rejlő varázslat abban rejlik, hogy nekik köszönhetően megváltozik a gondolkodásmódunk. Ha a mai napon elkezdenénk könyveket olvasni, naplót vezetni, tanfolyamokra járni, alaposabban odafigyelni a beszélgető partnerünkre, és jobban megfigyelnénk a környezetünket, akkor ez a nap lenne a jobb jövőnk felé haladásunk legelső napja. Ha a mai naptól keményebben kezdenénk el dolgozni, és minden alkalmat megragadnánk arra, hogy tudatos erőfeszítéseket tegyünk a szinte észrevehetetlen hibás döntéseink jutalommal kecsegtető szokásokká változtatása érdekében, soha sem törődnénk bele az átlagos életkörülmények elfogadásába - ha egyszer már alkalmunk volt megkóstolni a valóban élvezetes élet gyümölcseit.

Forrás: http://karriertipp.hu/cikkek/kudarckeplet.htm